WerkbareWerkdagen

Veelgestelde vragen

(on)werkbare werkdagen

Wat is de definitie van een werkbare werkdag?

Dit verschilt per contract. In Nederland wordt in veruit de meeste gevallen een contract van Woningborg (70% van alle nieuwbouw) of Bouwgarant gebruikt.
Definitie Woningborg: minimaal vijf uur niet kunnen werken
Definitie Bouwgarant: minimaal twee uur niet kunnen werken (halve onwerkbare dag) of minimaal vijf uur niet kunnen werken (volledig onwerkbare dag).

Welke zaken kunnen een dag onwerkbaar maken?

Er zijn vier mogelijke oorzaken die ervoor zorgen dat een werkdag niet werkbaar is:
  • Het is vakantie (bouwvak) of een nationale vrije dag
  • Het weer maakt werken onmogelijk

Is een dag onwerkbaar als de Ontwikkelaar binnen aan de slag kan?

Als een ontwikkelaar binnen nuttig werk kan uitvoeren is de dag vaak gewoon werkbaar, ook als het buiten bijvoorbeeld hard regent of vriest. Maar: als het zo hard regent dat het bijvoorbeeld niet mogelijk is om het bouwterrein te betreden is de dag alsnog onwerkbaar.

Wat is het verschil tussen Woningborg en Bouwgarant?

Woningborg en Bouwgarant hanteren een net iets andere definitie van een onwerkbare dag. Volgens het contract van woningborg is een dag óf helemaal werkbaar of helemaal onwerkbaar. Volgens Bouwgarant kan een dag ook half (on)werkbaar zijn.

Kan ik als koper beter een contract van Woningborg of Bouwgarant gebruiken?

Let op: meestal heb je hier geen keuze in en er zijn ook andere voorwaarden waar je rekening mee moet houden.
Als het op de definitie van werkbare werkdagen aankomt is een contract van Woningborg gunstiger voor kopers omdat Ontwikkelaars zich vaak achter halve onwerkbare dagen proberen te verschuilen. Omdat een dag al na 2 onwerkbare uren half onwerkbaar is, is het lastiger om hier tegenin te gaan.

Wat betekent de ‘datum start bouw’?

De datum start bouw is de datum waarop de bouw volgens het contract officieel begonnen is. De definitie verschilt per contract en per soort gebouw. Vaak wordt het moment waarop de eerste heipaal wordt geslagen aangehouden.Vanaf deze datum gaat de ‘teller’ van de verstreken werkbare werkdagen lopen – het is dus een belangrijk moment!

Waar vind ik de datum waarop de bouw is gestart?

Als de bouw al was gestart toen je je contract tekende, vind je de datum waarop de bouw is gestart in je contract (meestal in Artikel 6, lid 2). Als de bouw pas is gestart nadat je een contract hebt getekend moet de bouwer je binnen 8 werkdagen op de hoogte stellen op het moment dat ze zijn gestart met de bouw. Is dit niet gebeurt, dan is de bouwer dus in overtreding!

Overzicht (on)werkbare werkdagen

Wat heb ik aan een overzicht?

Wanneer de Ontwikkelaar het huis / appartement later oplevert dan de afgesproken deadline in werkbare werkdagen moet hij een boete betalen. Deze boete kan snel oplopen, zeker omdat de Ontwikkelaar vaak meerdere huizen / appartementen tegelijk oplevert. De Ontwikkelaar zal daarom vaak proberen om zoveel mogelijk dagen als onwerkbaar aan te merken en kan hierbij gebruik maken van het feit dat er geen duidelijke definitie bestaat.
Het controleren of bepaalde dagen inderdaad onwerkbaar waren kost veel tijd en vraagt om specifieke kennis. In veel gevallen brengt het je als koper ook niet veel verder omdat de Ontwikkelaar zich kan verschuilen achter "andere data", een andere berekening of andere excuses die voor individuele kopers lastig te weerleggen zijn.

Een overzicht van een externe partij helpt op verschillende manieren:
  • Een neutrale, gespecialiseerde partij vertelt hoe het zit en haalt daarmee de discussie weg
  • Het overzicht geeft duidelijkheid en zekerheid
  • Het scheelt veel tijd, die je deels in het contact met de ontwikkelaar kunt stoppen

Hoe ziet het overzicht van werkbarewerkdagen.nl eruit?

We hebben een dashboard waarin de belangrijkste informatie eenvoudig terug te vinden is en een overzicht waarin de informatie per dag (en bij sommige pakketten per uur) is terug te vinden. Op deze pagina vind je een voorbeeld van hoe het dashboard en overzicht eruit zien.

Welke bronnen gebruikt werkbare werkdagen.nl om een inschatting te maken?

We combineren verschillende (openbare) bronnen, waaronder: weerdata (o.a. van het KNMI), CAO’s van verschillende bouwbedrijven, wet- en regelgeving, jurisprudentie (eerdere uitspraken in een rechtszaak) en nationale vrije dagen volgens de overheid.

Waar houdt het overzicht (geen) rekening mee?

Om een inschatting te maken van de kans dat een werkdag (on)werkbaar was houden we rekening met drie zaken:
  • De weersomstandigheden op de locatie van het nieuwbouwproject
  • Nationale vrije dagen en de bouwvak
  • Het soort contract dat is afgesloten (Woningborg of Bouwgarant)
  • Regels over het gebruik van machines op de bouwplaats (zoals hijskranen)

We kunnen geen rekening houden met:
  • Overmacht veroorzaakt door iets anders dan het weer (bijvoorbeeld een ongeval op de bouwplaats)
  • Lokale weersverschijnselen (zoals een hele plaatselijke bui)
Let op: ontwikkelaars proberen zich regelmatig te verschuilen achter overmacht en lokale weerverschijnselen. Overmacht komt niet vaak voor en ook grote plaatselijke afwijkingen zijn zeldzaam – wees hier dus kritisch op!

Met welke weersomstandigheden houden jullie rekening?

Voor de inschatting kijken we onder andere naar de (hoeveelheid) neerslag, de duur van de neerslag, het soort neerslag, de gemiddelde temperatuur, de maximale en minimale temperatuur, de gemiddelde windsnelheid, de maximale windsnelheid, de duur van eventuele extremen en een combinatie van alle bovenstaande onderdelen.

Waarom kijken jullie ook naar de duur van weersextremen?

Omdat een extremere weersomstandigheid niet per definitie betekent dat een hele dag onwerkbaar is. Na een hevige maar korte bui in de ochtend kan er ’s middags bijvoorbeeld vaak nog gewoon worden gewerkt.

Hoe zeker weet ik dat de inschatting van werkbare werkdagen.nl ook echt klopt?

We maken een zo goed mogelijke inschatting op basis van gedetailleerde informatie uit verschillende bronnen, maar we raden aan om dit altijd zelf te dubbelchecken. We kunnen helaas geen rekening houden met:
  • Overmacht veroorzaakt door iets anders dan het weer (bijvoorbeeld een ongeval op de bouwplaats)
  • Extreem lokale weersverschijnselen
Beide komen in onze ervaring niet vaak voor, al is het lastig om hier een exacte inschatting van te geven. Het helpt in ieder geval om een gedetailleerd overzicht te hebben om de uitspraken van de ontwikkelaar (over het weer) te kunnen ‘challengen’.

Welke definitie van een onwerkbare werkdag gebruikt werkbare werkdagen.nl?

We kunnen rekening houden met de definities van de contracten die het meest worden gebruikt: Woningborg en Bouwgarant, dit kan je aanpassen in de instellingen van je overzicht. Bij andere contracten raden we aan om de definitie volgens Bouwgarant aan te houden.

Rechten van koper

Waar heb ik recht op als het aantal werkbare werkdagen wordt overschreden?

In het contract van Woningborg en in het contract van Bouwgarant staat dat je bij het overschrijden van het aantal afgesproken werkbare werkdagen recht hebt op een vergoeding van een kwart promille (0,25‰) over de aanneemsom per kalenderdag (dus 7 dagen per week, niet alleen de werkdagen!).
Een promille is een duizendste deel, je berekent je vergoeding dus als volgt:
[Aanneemsom] x 0,00025 = vergoeding per kalenderdag

Wie moet er aantonen dat een werkdag onwerkbaar was?

De Ontwikkelaar is verplicht om op verzoek van de koper inzicht te geven in de aantallen (halve) werkbare werkdagen, (halve) onwerkbare werkdagen en niet als werkdagen beschouwde dagen.In het overzicht moet ook een duidelijke onderbouwing worden gegeven waarom deze dagen als (half) onwerkbaar of niet als werkdag worden beschouwd.